BEL +32 / 468 15 08 44
STOPPEN MET ROKEN ?
HET KAN MET START TO VAPE !

Rook-effecten op jouw lichaam

Zwangerschap

meer info...

Zwangerschap

Stoppen met roken voor en zelfs tijdens de zwangerschap is een bijzonder goed voornemen. Door te roken tijdens je zwangerschap vergroot je namelijk het risico op:
wiegendood
* een miskraam
* complicaties bij de geboorte
* ondergewicht bij de geboorte
* een hazenlip en andere afwijkingen
* zwakke longen en een zwakke immuniteit bij je baby
* Een hoger risico op diabetes bij je kindje als die volwassen is

De hersenen

meer info...

De hersenen

Een niet onbelangrijk aantal beroertes bij mensen jonger dan 65 is het gevolg van roken. Als je stopt met roken, daalt het risico op een beroerte aanzienlijk, en na een paar jaar kan dat risico zelfs weer bijna even groot zijn als bij iemand die nooit heeft gerookt.
Vooral bij mensen die al op jonge leeftijd beginnen roken kunnen bepaalde hersenfuncties gestoord worden met als gevolg concentratiestoornissen. Roken kan de ongunstige evolutie bij multipele sclerose bespoedigen.
Door te roken zou ook de geheugencapaciteit en het vermogen tot leren en redeneren worden aangetast.

De ogen

meer info...

De ogen

Bij rokers komen bepaalde oogziekten zoals cataract (staar) en maculadegeneratie meer voor.

De neus

meer info...

De neus

Roken kan kanker van de neusholtes en de sinussen veroorzaken. Roken tast ook je reukzin aan. Als je bent gestopt met roken, verbetert je reukzin mettertijd meestal geleidelijk.

De mond

meer info...

De mond

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van mond- en tongkanker. Als je dat nog niet hebt, verklein je het risico daarop in de komende jaren aanzienlijk door te stoppen met roken. Uiteindelijk zal dat risico zelfs hetzelfde zijn als bij iemand die niet rookt.
Roken veroorzaakt ook diverse aandoeningen van de tanden, het tandvlees en de kaak. Als je stopt met roken, loop je minder risico op al die complicaties dan iemand die blijft roken.

De keel

meer info...

De keel

Kanker van de keel komt vaker voor bij rokers. Onderaan in je keel zit het strottenhoofd, met daarin de stembanden. Die gaan trillen als er lucht voorbijkomt, waardoor we geluiden kunnen maken en dus ook kunnen praten.
Door tabaksrook raken de stembanden zwaar en chronisch geïrriteerd. Daardoor wordt je stemtimbre geleidelijk aangetast. Als je rookt, loop je aanzienlijk meer risico op strottenhoofdkanker.
Als je langer dan een maand last hebt van een hese stem, kun je beter naar de dokter gaan.

Hart - Bloedvaten

meer info...

Hart - Bloedvaten

Bijna de helft van alle hartziektes bij mensen jonger dan 65 is het gevolg van roken. Als je rookt, loop je aanzienlijk meer risico om te sterven aan een plotse hartstilstand dan iemand die niet rookt.
Roken verhoogt het hartritme en de bloeddruk, terwijl je bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Roken tast de bloedvatwanden aan, met een groter risico op trombose en embolie als gevolg.
Door te roken vergroot ook je risico op hartfalen. Een aneurysma (abnormale uitzetting met risico op ruptuur) van de aorta in de buik komt frequenter voor bij rokers.

Longen

meer info...

Longen

De overgrote meerderheid van de gevallen van longkanker zijn het gevolg van roken. In sigarettenrook zitten veel kankerverwekkende stoffen.
Hoe eerder je stopt met roken, hoe kleiner je het risico maakt om te overlijden aan longkanker.

De rug

meer info...

De rug

Roken is een van de risicofactoren voor chronische rugpijn, zowel bij jongeren als bij volwassenen.

Diabetes

meer info...

Diabetes

Rokers met diabetes hebben vaker een te hoge bloedsuikerspiegel en houden het glucosegehalte in hun bloed minder goed onder controle dan diabetespatiënten die niet roken.
Door te roken bevorder je het krijgen van ernstige ziektes als complicatie bij diabetes zoals vernauwing van de slagaders in hart en onderste ledematen.
Als je diabetes hebt en rookt, is stoppen met roken het beste wat je kunt doen om de ziekte onder controle te houden en langer beter gezond te blijven.

Maag - darm

meer info...

Maag - darm

Roken kan verschillende soorten kanker van het spijsverteringsstelsel veroorzaken, zoals slokdarmkanker, maagkanker, dikkedarmkanker en alvleesklierkanker. Als je stopt met roken, neemt dat risico af met het aantal jaren dat je bent gestopt.
Roken is bevorderlijk voor maagzweren als je in je maag besmet bent met de bacterie Helicobacter pylori (een bacteriële infectie). Ook het risico op de ziekte van Crohn (een chronische darmontsteking) is groter als je rookt.

De penis

meer info...

De penis

Als je man bent en je rookt, heb je meer kans op problemen om een erectie te krijgen of een erectie vol te houden. Dat komt door de schadelijke effecten van roken op de bloedvaten in je penis.
Hoe eerder je als man stopt met roken, hoe meer kans je zult maken om dit soort problemen te voorkomen of op te lossen.

Vingers

meer info...

Vingers

De teer in sigarettenrook gaat aan je vingers en nagels vastzitten, waardoor die een geelbruine kleur krijgen.

Spieren - botten

meer info...

Maag - darm

De koolstofmonoxide van het roken vervangt een deel van de zuurstof in je bloed, wat het transport van zuurstof naar je spiercellen moeilijker maakt. Je spieren krijgen minder zuurstof en zijn dus sneller moe.
Al na een paar uur stoppen met roken is de hoeveelheid koolstofmonoxide in je bloed spectaculair gedaald. Daardoor zullen je sportprestaties dan ook verbeteren. Roken vermindert geleidelijk de botdichtheid, en dat je hele leven lang.
Dat is bevorderlijk voor osteoporose (botontkalking), vooral bij oudere vrouwen. Door te roken verhoog je bovendien het risico op een heupfractuur, en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

De benen

meer info...

De penis

Roken kan je slagaderwanden beschadigen, waardoor de bloedsomloop in je handen en voeten vermindert. In het ergste geval kan dat leiden tot een perifere vaatziekte die bijzonder pijnlijk kan zijn, zeker als je gaat sporten.
Soms kan zelfs gangreen en een risico op amputatie ontstaan (ziekte van Bürger). Als je stopt met roken loop je minder risico op al die complicaties dan iemand die blijft roken.
Als je al een van die klachten hebt, kun je de verergering ervan afremmen door te stoppen met roken: je zult minder pijn voelen en meer kans maken om ernstige complicaties te vermijden.

De gewrichten

meer info...

De gewrichten

Reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten) komt meer voor bij rokers.

De huid

meer info...

Maag - darm

Als je rookt, krijg je sneller rimpels in je gezicht dan iemand die niet rookt. Heel duidelijk zijn de rimpels op de bovenlip bij veel rokers.
Roken vermindert de bloedstroom naar de opperhuid en beschadigt de vezels (collageen en elastine) die je huid helpen om jong te blijven.
Het haar van rokers is ook vaker dof en ze hebben meer last van couperose (rode vlekken in het gelaat).